Genel Bilgi:
Yaşar Üniversitesi Gıda Teknolojisi Programı, hammaddelerin gıda sanayi üretim tesisine kabulünden başlayarak tüketici tarafından kullanımına kadar uzanan zincir içinde, çeşitli konularda gıda teknikeri olarak görev alacak, donanımlı mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Gıda teknikerleri, gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve biyolojik analizler yapan ve yorumlayan meslek elemanlarıdır.
Program Çıktıları:
Gıda Teknolojisi Ön-lisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır;
- Laboratuvar çalışmalarında ve gıda işleme aşamalarında yasal sorumlulukların uygulanması, yasal hakların bilinmesi ve güncel yasal mevzuatı ve gıda güvenlik yönetim sistemlerini takip edilmek.
- Deney tasarlama, deneyi uygulama, deney sonuçlarını ve verileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanmak.
- Laboratuvar ve iş yeri ekipmanlarını tanımak, yönetimini organize etmek, güvenli ve verimli çalışmayı uygulayabilme becerisine sahip olmak.
- Güncel mesleki yayınları ve olayları Türkçe ve İngilizce olarak bilişim sistemlerini de kullanarak takip edebilmek ve çözüm aramak.
- İş yerinde çalışma güvenliğini sağlayacak tedbirleri alabilecek, sorumluluk ve mesuliyetlerini iş güvenliği hukukuna göre yerine getirebilecek, kaza sonrası gerekli hukuki işlemleri yapabilmek.
- Gıda üretimi ile çevre kirliliği arasında ilişki kurabilmek, çevre korumasına ve çevre sağlığına duyarlı insan olmak.
- Daha iyi ve sadece rekabetçi değil, aynı zamanda sürdürülebilir, yenilikçi ürün ve üretim yöntemleri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
- Et, süt, yağ, fermantasyon, alkollü ve alkolsüz içecek, donmuş gıda, konserve gıda, meyve-sebze, hububat, su ürünlerinin üretim, ambalajlama, dağıtım, depolama, gıda kalitesi, gıda güvenliği, gıdaların besin değerini ve ekonomik önemini anlama becerisine sahip olmak.
- Matematik, fen, kimya, biyoloji gibi temel bilgileri uygulama becerisine sahip olmak, fikir ve düşüncelerini diğer bilim dalları ile araştırmaya yönelerek ilişkilendirmek.
Eğitim ve Öğretim Yöntemleri:
Programda eğitim ve öğretim; teorik, uygulama dersleri, proje ve laboratuvar çalışmaları ve mesleki gelişim ve mesleki uygulamalar şeklinde sürdürülmektedir. Öğrencilerimiz Mesleki Uygulamalar dersi kapsamında, her dönem, haftanın belli günlerinde gıda sanayinde yer alan işletmelerde yarı zamanlı çalışarak, mesleğe adım atmış olurlar.